Bichectomie

Bichectomia este o manoperă chirurgicală ce face parte din intervențiile de tip cosmetic şi constă în îndepărtarea parțială sau totală a bulei grăsoase a lui Bichat (Corpul adipos al obrazului).  Aceasta este de fapt o aglomerare de țesut adipos ce se află situată între planurile musculare profunde şi cele superficiale ale fiecărui obraz imediat sub osul zigomatic (pomete).

Prezența bulei grăsoase a lui Bichat între muşchii obrazului (buccinator şi maseter) are rolul mecanic de a umple spațiul variabil rezultat în timpul mişcărilor de masticație şi în timpul suptului. Cea din urmă funcție menționată este deosebit de bine dezvoltată la sugari, având aici şi rol plastic, determinând forma bucălată caracteristică pentru obrazul copilului.

Aceste acumulări de grăsime sunt formate din grăsime de constituție şi sunt prezente în organismul nostru indiferent de vârstă sau de greutatea corporală, ele dispărând doar în cazuri grave de malnutriție.

Îndepărtare bulei grăsoase a lui Bichat se face sub anestezie locală. Se execută o mică incizie 1-3 cm, intra-oral în dreptul ultimilor doi molari superiori prin care se extrage corpul adipos al obrazului şi apoi se suturează.  Nu rămân cicatrici, nu necesită spitalizare şi durează aproximativ o oră.  O demonstrație puteți urmări aici.

În urma intervenției se obține o reducere a volumului obrajilor, maxilarul şi pomeții devenind mai proeminenți. Conturul feței fiind evident îmbunătățit, expresia facială fiind mai armonioasă şi mai sveltă.

Bichectomia are şi un caracter preventiv în cazul bolilor precum parodontopatia şi cancerul oral. Ea se impune în cazul persoanelor ce au un volum mare al obrajilor. Acestea au tendința de a-şi muşca des fața internă a obrajilor şi pe lângă disconfort se constituie o spină iritativă constantă ce poate duce la modificări degenerative ale mucoasei cu risc de malignizare.

În ceea ce privește prevenția vis-a-vis de boala parodontală, celulele ce se descurajează în urma mușcărilor repetate servesc ca și substrat proprie dezvoltării bacteriilor , ceea ce generează respirație urât mirositoare (halitoză), afecțiuni ale gingiilor şi în final boala parodontală. O altă categorie de persoane ce pot apela la acest tip de chirurgie estetică sunt cele cu rotunjimi excesive ale feței, ce nu se îmbunătățesc nici în urma pierderii semnificative în greutate.

Call Now Button